Pozornie zdrowe produkty

5 pozornie zdrowych produktów

Dzięki rosnącej świadomości społeczeństwa nt. zdrowia i wpływu żywienia, w sklepach pojawiają się coraz to nowsze produkty. Z jednej strony to dobrze, bo mamy większy asortyment, ale z drugiej pamiętajmy, że producenci żywności zarabiają na nas, bo kupujemy ich produkt. Stąd nowa szata graficzna, nowe slogany reklamowe, by wpasować się w fit świat,…

Czytaj dalej

Dlaczego woda smakowa to nie woda?

Woda vs. woda smakowa

W ponad 2/3 ludzki organizm składa się z wody. W wyniku procesów chemicznych codziennie tracimy 2,5 do 3 litrów wody. Stąd musimy ją uzupełniać, bo odpowiednie nawodnienie ma wpływ na homeostazę. Woda jest rozpuszczalnikiem i środowiskiem wielu procesów życiowych, które codziennie zachodzą w organizmie. Wspomaga proces trawienia, odpowiada za transport składników odżywczych i produktów przemiany materii, bierze…

Czytaj dalej

Orzechowe praliny (kulki mocy) – przepis

Praliny orzechowe - kulki mocy

Orzechowe praliny vel. kulki mocy to bardzo proste (i smaczne) rozwiązanie zdrowej słodkiej przekąski. Idealnie sprawdzą się także w lecie: jako posiłek w czasie podróży, na plażę, basen czy górskie wędrówki. Kulki mocy według mojego przepisu są bardzo orzechowe i kakaowe. Lekko dosładzam je miodem. Przepis jest ultraprosty i z…

Czytaj dalej

Jak zorganizować zdrowe gotowanie – niezbędnik

Czy zdrowe gotowanie jest trudne i czasochłonne? Co zrobić by nie poświęcać na nie kilku godzin dziennie? Czy wystarczy dobra organizacja oraz trafne zakupy? Zdecydowanie tak, a wtedy zdrowe odżywianie wejdzie Ci w krew szybciej niż myślisz. Oto dwie wskazówki, które pomogą Wam w rozpoczęciu nowej ery zdrowego gotowania. Zdrowe gotowanie zacznij…

Czytaj dalej

Pasta słonecznikowa – przepis

Pasta słonecznikowa - przepis

Na śniadanie zazwyczaj chcemy zrobić coś prostego, ale niech nie będzie to nasza wymówka – szkoda by nasze śniadania były monotonne. Dzisiaj przed Wami kolejny przepis na pastę śniadaniową, tym razem ze słonecznika. Pozostałe pasty znajdziesz tutaj. Pasta słonecznikowa może spokojnie zostać zrobiona na kilka dni (i dzięki temu zaoszczędzisz…

Czytaj dalej

7 dni = 7 obiadów

Koniec z erą smutnych i monotonnych obiadów. Dzisiaj przychodzę do Ciebie z porcją przepisów na obiad – każdy z nich jest inny i pomoże Ci poznać nowe smaki. Ale wcześniej zdradzę Ci moje dwie proste rady, by zdrowiej się odżywiać: Zacznij jeść różnorodnie – wykorzystuj nowe produkty do przygotowania swoich posiłków. Wybieraj…

Czytaj dalej

Zielony ogródek czyli zioła w kuchni

Zioła

Wiosna to czas porządków – sprzątamy nie tylko w domu, szafie, ale przygotowujemy też ogródki do nowego sezonu. Zioła są nieodłącznym elementem każdej kuchni. Oprócz wzbogacenia smaku i aromatu potraw, zioła wykorzystuje się też w lecznictwie, kosmetyce czy aromaterapii. Ich uprawa jest stosunkowa łatwa, a jak dużą satysfakcję daje użycie swoich…

Czytaj dalej

Mity dietetyczne: część 4

MITY

Gdy starasz się dbać o swoje zdrowie, w poszukiwaniu sprawdzonych i pewnych informacji, wertujesz strony internetowe i blogi. Czasami ta wiedza jest dla Ciebie wątpliwa, nieprecyzyjna, a mit pogania kolejne mity, więc z żalem zamykasz wszystkie otwarte zakładki. Dlatego dzisiaj znowu przychodzę z porcją obalonych mitów dietetycznych, by przybliżyć Ci…

Czytaj dalej

Nabiał – jak czytać etykiety?

Nabiał

Produkty nabiałowe są bardzo popularne i często goszczą na naszych stołach. Producenci jednak mają swoje triki i potrafią nieźle namieszać w składzie, który powinien być prosty i jak najbardziej naturalny. Nabiał, ceniony za źródło łatwo przyswajalnego białka i wapnia, ale też bakterii probiotycznych powinien być jednym z podstawowych składników naszej…

Czytaj dalej