Insulinooporność – plaga naszych czasów!

Insulinooporność

O insulinooporności wszędzie jest głośno – w telewizji, prasie czy na blogach o zdrowym odżywianiu. Niestety jest ona plagą naszych czasów. Dotyka coraz młodszych osób i jest przyczyną poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych ale także udaru mózgu czy PCOS. Szacuje się, że nawet 24-50%…

Czytaj dalej

Czy istnieje dieta matki karmiącej?

karmienie piersią

Karmienie piersią to najlepszy dar, jaki matka może dać swojemu dziecku. W mleku matki są wszystkie niezbędne składniki potrzebne małemu maluchowi do wzrostu i budowania odporności. Ogólna świadomość społeczeństwa na temat żywienia wzrasta, jednak nadal na oddziałach położniczych czy na wizytach lekarskich powielane są błędy dotyczące tego, co powinna czy…

Czytaj dalej

Olej lniany – dobry na wszystko?

Olej lniany

Zimnotłoczony olej z nasion lnu to bogactwo kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Czy faktycznie wpływają one na tak wiele funkcji naszego organizmu, że każdy z nas powinien dbać o ich odpowiednią podaż? Proces tłoczenia Tłoczenie na zimno to najstarsza metoda pozyskiwania oleju z nasion i owoców roślin oleistych. Aby zapewnić…

Czytaj dalej

Metabolizm: fakty i mity

Metabolizm

Dlaczego metabolizm może być Twoim przyjacielem i wrogiem jednocześnie? Czy to prawda, że określone jedzenie może podnieść jego poziom? A może to wszystko bujda i trzeba zaakceptować siebie, takim jakim się jest? Przemiana materii=metabolizm Metabolizm, albo bardziej potocznie przemiana materii, to wszystkie procesy, które zachodzą w naszym organizmie przekształcające to, co jemy…

Czytaj dalej

Potas – niezbędnik

Potas w figach

Zmęczenie, zdenerwowanie, zatrzymywanie wody w organizmie, a nawet nieregularny rytm bicia serca to przyczyny niedoboru jednego z podstawowych kationów w naszym organizmie. Potas, bo o nim dzisiaj mowa, jest szeroko rozpowszechniony w produktach spożywczych, ale pewne okoliczności mogą przyczynić się do jego niedoboru. Zadania potasu Potas przede wszystkim odpowiada za utrzymanie potencjału spoczynkowego i…

Czytaj dalej

Podnieś swój poziom żelaza, czyli kilka słów o anemii

Anemia - erytrocyty

Anemia z niedoboru żelaza to najczęstsza postać niedokrwistości, która występuje u około 1,6 mld ludzi [1]. W Europie diagnozuje się ją u [uwaga!!!] 10% kobiet i 4% mężczyzn. Z uwagi na jej mało specyficzne objawy jest zazwyczaj rozpoznawana przypadkowo w czasie rutynowych badań krwi. Żelazo i jego zadania Żelazo (Fe) w naszym organizmie występuje w…

Czytaj dalej

Kto mieszka w Twoim brzuchu, czyli mikrobiota układu pokarmowego: część 2

Mikrobiota układu pokarmowego

Mikroorganizmy są z nami ściśle związane. Od dawna wiemy, że pomagają nam w trawieniu i mają wpływ na układ immunologiczny, ale kolejne badania naukowe odkrywają ich nowe znaczenie. O tym jak powstaje mikrobiota możecie przeczytać tutaj. Bacteroidetes, Firmicutes, Proteobakterie Bakterie stanowią około 90% wszystkich mikroorganizmów, które zamieszkują nasze jelita. Najważniejsze 3…

Czytaj dalej

Kto mieszka w Twoim brzuchu, czyli mikrobiota układu pokarmowego: część 1

Mikrobiota

Mikrobiota jelitowa człowieka to poniekąd osobny organ. Waży ona prawie 2 kilogramy! Oprócz ważnej roli w trawieniu resztek pokarmowych, bakterie wytwarzają witaminy i odpowiadają za stymulację układu immunologicznego. Mówi się też o ścisłym połączeniu mózgu z jelitami. Kolonizacja, czyli narodziny mikrobioty W brzuchu matki, jeszcze jako płód, jesteśmy w bardzo sterylnym środowisku.…

Czytaj dalej

Poza nabiałowe źródła wapnia

Poza nabiałowe źródła wapnia

Eliminacja nabiału z powodu nietolerancji laktozy czy przejście na dietę wegańską może iść w parze z niedoborami wapnia. Ale spokojnie, nie od razu trzeba inwestować w suplementację. Dzisiaj dowiedziecie się, jakie są najlepsze poza nabiałowe źródła wapnia. Więcej o roli wapni możecie poczytać tutaj. Szybko przypomnę, że jest potrzebny do utrzymania…

Czytaj dalej

Witamina E – niezbędnik

Witamina E

Witamina E to nazwa dla organicznych związków chemicznych, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Do tej grupy należą tokoferole i tokotrienole. Ich wpływ na ludzki organizm jest wielokierunkowy: począwszy od nawilżenia skóry po ochronę serca i naczyń krwionośnych. Działanie witaminy E Jest silnym antyoksydantem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i fosfolipidów budujących błony komórkowe.…

Czytaj dalej