Fasolka szparagowa – właściwości

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa, która wywodzi się z Ameryki Południowej, do Europy dotarła hiszpańskimi statkami pod koniec XVI wieku. Zielona i żółta to obowiązkowy element letniego lub jesiennego obiadu. I bardzo dobrze, bo ma pokaźny komplet witamin i minerałów, a do tego dawkę flawonoidów. Żółta odmiana fasolki jest trochę bardziej słodka i…

Czytaj dalej

Aronia – właściwości

Aronia ze względu na swój specyficzny cierpki smak nie jest dość lubiana, ale jej właściwości odżywcze i lecznicze działanie są imponujące. Aronia czarnoowocowa jest krzewem pochodzącym z Ameryki Północnej, rozpowszechnionym również w Europie Wschodniej. Jest dosyć odporna na szkodniki i choroby, dlatego doskonale nadaje się do uprawy ekologicznej. Zaczyna dojrzewać w drugiej…

Czytaj dalej

Maliny – właściwości

Maliny

Szczęście spotkało tych, którzy mają ogródki i mogli rozkoszować się pierwszymi zbiorami. Maliny to kolejne owoce silnie związane z latem. Z ich bogatym kolorem, słodkim soczystym smakiem i antyoksydacyjną mocą są najczęściej jadanymi owocami. Szklanka malin to 60 kcal Maliny są niskokaloryczne i dostarczają sporą ilość błonnika. Inne cenne składniki…

Czytaj dalej

Truskawki – właściwości

Truskawki

Czerwiec za pasem i pojawiają się pierwsze truskawki – jeden z przysmaków kojarzony z nadejściem lata. To jedne z owoców, które są bardzo wyczekiwane z uwagi na swój smak i obłędny zapach. Truskawka czy poziomka W botanice truskawkę określa się jako poziomkę ananasową lub poziomkę wielkoowocową. Powstała ona w XVIII wieku na życzenie…

Czytaj dalej

Rzodkiewka – właściwości

Rzodkiewki - właściwości

Kolejna pojawiająca się nowalijka to mała i niepozorna rzodkiewka. Dzięki swojemu intensywnemu smakowi dodaje ostrości każdej potrawie. Najczęściej gości jako dodatek do kanapek czy sałatek, ale można wyczarować z niej coś naprawdę pysznego. Korzystajmy z niej, bo właśnie teraz jest najsmaczniejsza. Wnętrze rzodkiewki Rzodkiewka jest z tej samej rodziny co brukselka, kalafior i brokuł.…

Czytaj dalej

Szparagi – właściwości

Zielone szparagi

Sezon na szparagi w pełni. Nazywa się je nowalijkami, na równi z rzodkiewką, sałatą, pomidorem czy ogórkiem. I te białe i te zielone to jedne z pierwszych warzyw, które pojawiają się z początkiem wiosny (chociaż wiosna to trochę wygórowane słowa, patrząc na dzisiejszy termometr). Szparagi nie tylko świetnie prezentują się na…

Czytaj dalej

Seler – właściwości

Seler

Bogaty w przeciwutleniacze, stanowi źródło witaminy K, a także jest niskokaloryczną przekąską. To wszystko opisuje warzywo jakim jest seler. Znajdziemy go pod postacią korzenia oraz selera naciowego. Seler naciowy Znany był już w starożytnym Egipcie. Jest intensywny w smaku, nawet lekko pikantny. W łodygach selera znajdziemy witaminy z grupy B (w szczególności niacynę potrzebą m.in. do syntezy wielu hormonów),  witaminę K (wpływając…

Czytaj dalej

Żurawina – właściwości

Żurawina

Warzywa i owoce oprócz witamin i minerałów są źródłem polifenoli. Polifenole pozytywnie wpływają na organizm człowieka: zmniejszają zachorowanie na choroby sercowo-naczyniowe czy nowotwory. Żurawina wielkoowocowa jest tego świetnym przykładem. Wartości odżywcze żurawiny Krzew żurawiny jest wieloletnią, wiecznie zieloną rośliną. Owoce to kuliste jagody o czerwonej barwie i gładkiej skórce. Przede…

Czytaj dalej

Czosnek – właściwości

Czosnek

Czosnek jest warzywem o dużym potencjale antyoksydacyjnym, należy do tej samej rodziny co cebula. Zawiera szereg aktywnych składników, które oddziaływują na nasz organizm. Zwiększa odporność, zapobiega akumulacji lipidów oraz ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Wartości odżywcze Czosnek dostarcza witamin z grupy B, ma też wysoką zawartość witaminy C. Jednakże, należy…

Czytaj dalej