Groszek zielony – właściwości

Groszek zielony

Groszek zielony, który jest niedojrzałym nasionem grochu zwyczajnego, pojawia się już w warzywniakach i zachwyca nas swoją piękną żywą barwą. Jest jedyną rośliną strączkową, którą można jeść na surowo. Jako warzywo o wyjątkowym kolorze ma do zaoferowania całkiem sporą ilość składników prozdrowotnych. Groszek – przybysz z Azji Dziko rosnący groszek zielony znany…

Czytaj dalej

Rabarbar – właściwości

Rabarbar - właściwości

Rabarbar jest warzywem, które przez swój charakterystyczny smak – lekko kwaskowaty, czasem słodki, czasem cierpki – w kuchni wykorzystuje się głównie jak owoc. Najczęściej spotyka się go jako bazę do kompotów czy dodatek do ciast. Teraz rabarbar jest w sezonie, zatem przyjrzyjmy mu się bliżej i sprawdźmy, co ma w…

Czytaj dalej

Szczypiorek – właściwości

szczypiorek

Z czym kojarzy Ci się szczypiorek? Większości bardziej z młodą zieloną cebulką niż z czosnkiem, z którym jest spokrewniony. Allium schoenoprasum to łacińska nazwa szczypiorku, a właściwie czosnku szczypiorku. Przyjrzyjmy się mu bliżej i sprawdźmy, czy kryje on w sobie jakieś lecznicze właściwości? Te zielone liście są chętnie uprawianą rośliną w przydomowych…

Czytaj dalej

Topinambur – właściwości

Topinambur - właściwości

Gdyby nie to, że ziemniak bardzo szybko zyskał popularność w XVII-wiecznej Europie i został zakorzeniony w jej tradycji, to pewnie do drugiego dania jedlibyśmy właśnie topinambur. Nazywany jest słonecznikiem bulwiastym, a także przysmakiem Indian z czasów przed Kolumbem. Skąd przybył i jak rośnie Topinambur jest rośliną bulwiastą. Składa się więc…

Czytaj dalej

Ostropest plamisty – właściwości

Ziarna podobne do lnu, też oleiste, też bogate w kwasy omega-3, ale o nieco odmiennych właściwościach. Ostropest plamisty stał się sławny z powodu zawartej w nim naturalnej sylimaryny. Co mówią na ten temat badania naukowe i czy faktycznie te ziarna poprawiają funkcję i pracę wątroby? Kilka słów o ostropeście Ostropest plamisty…

Czytaj dalej

Grudniowa sałata

Grudniowa sałata

Mimo chłodnych dni i mroźnych wieczorów możemy cieszyć się zielonymi warzywami. Roszponka i endywia to grudniowe sałaty, które mogą być źródłem sporej dawki witamin i minerałów w zimowym okresie. Roszponka W Wielkiej Brytanii stała się znana już w XVIII-XIX wieku, natomiast w Polsce używa się jej od stu lat, ale…

Czytaj dalej

Zdrowe ziarna – kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna

Kasze mają wiele zalet: są łatwo dostępne i niedrogie, dzięki długiemu terminowi przydatności do spożycia mogą stale gościć w kuchennych zapasach, ale oprócz tych przyziemnych zalet, są też bardzo odżywcze i mogą stanowić podstawę zdrowej diety. Znasz już kasze z prosa i gryki, teraz pora na kaszę jęczmienną. Pęczak, łamana…

Czytaj dalej

Owoce suszone – dobre czy nie?

Suszenie to najstarsza i jedna z lepszych metod konserwacji żywności. Suszy się najczęściej grzyby, zioła, równie często warzywa i owoce. Te ostatnie są częstym produktem w naszym menu. Jak nie przesadzić z ich ilością i wybrać te dobrej jakości? Suszone wiatrem i słońcem Suszenie polega na usunięciu wody z danego…

Czytaj dalej

Zdrowe ziarna – kasza gryczana

Kasza gryczana

Czy wszyscy zdają sobie sprawę, że proste, lokalne produkty to skarbnica zdrowia? Niestety nie, dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa i świadomy wybór produktów, które spożywamy na co dzień. Naprawdę, to co jesz ma znaczenie i nie tylko wpływa krótkofalowo (np. daje energię), ale też długofalowo (np. zapobiegając niedoborom pokarmowym).…

Czytaj dalej

Burak – właściwości

Burak - właściwości

W listopadzie buraka jest pod dostatkiem. Określa się go jako sprzymierzeńca osób z anemią, wspomaga pracę serca i walczy też z drobnoustrojami. Dlaczego? Jadalna część buraka, czyli korzeń ma w sobie bogactwo cennych pierwiastków i bioaktywnych substancji, które razem dają silne działanie terapeutyczne. Wartości odżywcze Buraka można zaliczyć do warzyw…

Czytaj dalej