Mimo chłodnych dni i mroźnych wieczorów możemy cieszyć się zielonymi warzywami. Roszponka i endywia to grudniowe sałaty, które mogą być źródłem sporej dawki witamin i minerałów w zimowym okresie.

Roszponka

Grudniowe sałaty

W Wielkiej Brytanii stała się znana już w XVIII-XIX wieku, natomiast w Polsce używa się jej od stu lat, ale jej popularność ciągle wzrasta.

Roszponka jest świetnym źródłem witaminy C, a dzięki niej i witaminie A wspiera układ odpornościowy oraz walczy z tlenowymi rodnikami. Roszponka podobnie jak szpinak dostarcza kwasu foliowego i żelaza, które są istotne dla zdrowia układu krwiotwórczego.

Drobne listki roszponki zawierają miedź i potas, które pozytywnie wpływają na pracę i kondycję serca.

Roszponka może pochwalić się lekko orzechowym smakiem. Dlaczego? Zawiera olejki eteryczne, które po uwolnieniu dają jej charakterystyczny aromat i smak.

Endywia

Grudniowe sałaty - endywia

Cykoria endywia nie jest sałatą, ale jest z nią spokrewniona. Jak ją rozpoznać? Ma bardzo charakterystyczne postrzępione, kędzierzawe liście. Nie jest zbytnio popularna, a to głównie z powodu jej gorzkawego smaku.

Sałata endywia może pochwalić się wysoką zawartością potasu. Jest też doskonałym źródłem witaminy A, która chroni i wspomaga narząd wzroku. Ma też spore pokłady witaminy K. 

Endywia zawiera substancję, która wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ta substancja to intybina, która odpowiedzialna jest też za gorzkawy posmak liści tej sałaty.

Inulina występujaca w endywii, jest polisacharydem, który uwielbiają bakterie jelitowe. Jest prebiotykiem, czyli substancją, która stanowi pożywkę do wzrostu tych dobroczynnych mikrorganizmów zamieszkujących nasz przewód pokarmowy.

Co można z nich wyczarować? Przede wszystkim są wspaniałą bazą do sałatek, nie tylko wzbogacają je pod względem odżywczym, ale też smakowym.

Koniecznie spróbuj sałatki na bazie roszponki z pieczonym burakiem. 

Udostępnij:Share on Facebook4Share on Google+0Tweet about this on Twitter