Chcesz się lepiej odżywiać? Zacznij od śniadania! Nie tylko dlatego, że jest pierwszym posiłkiem w ciągu dnia i zapewnia pierwszą dawkę energii, ale dlatego, że jest to najprostszy sposób na zmiany i koniec z monotonią. Dzisiaj podzielę się z Tobą siedmioma różnymi pomysłami, które możesz też wykorzystać na drugie śniadanie czy kolację. Zaczynamy!

1. Pasta z awokado

Pasta z awokado - śniadanie

Pasta z awokado czyli guacamole

Pełne antyoksydantów i źródło dobrych tłuszczów. Do prostej wersji potrzebujesz:

  • dojrzałe awokado
  • drobno posiekaną czerwoną cebulę (1/3 sztuki)
  • drobno posiekany 1-2 cm kawałek ostrej papryczki
  • 2 łyżki soku z limonki, sól
  • opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek

Po wydłubaniu miąższu z awokado, należy przełożyć je do miseczki razem z resztą składników i rozdrobnić widelcem (dla leniwych: zamiast widelca można użyć blendera). Guacamole zjedz z dobrej jakości pieczywem, uzupełnij sezonowymi warzywami i plastrem domowej wędliny lub jajkiem.

2. Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy - śniadanie

Pasta z ciecierzycy czyli humus

Humus to mój ulubieniec! Dobre źródło białka, potasu i folianów. Z uwagi na to, że trzeba trochę się pomęczyć z przygotowaniem ciecierzycy (czytaj: namoczyć i ugotować), mój humus składa się z kilku składników:

  • 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (nasiona trzeba przez noc namoczyć, a następnego dnia ugotować)
  • 2-3 łyżki pasty z tahini
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz i szczypta kuminu
  • 1 łyżka oliwy do polania z wierzchu (u mnie to był olej z dyni)

Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do blendera. Koniecznie dodać 2-3 łyżki wody, w której gotowały się nasiona (lub zalewy, jeśli używasz ciecierzycy z puszki) i zacząć miksować na pastę. W trakcie miksowania dodawać resztę składników i bacznie obserwować konsystencję naszej pasty – lepiej aby była zbyt zbita, bo wtedy możemy ją uratować dodając trochę wody z gotowania lub oliwy. Podobnie jak guacamole, humus zjadam z dobrym pieczywem, plastrem pomidora i kiełkami.

3. Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Pasta z soczewicy - śniadanie

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Połączenie, które przypada do gustu wielu osobom to strączki i suszone pomidory. Soczewica dostarczy nam białka i węglowodanów złożonych, a także potasu i cynku. Z soczewicą czerwoną jest trochę prościej, bo jej ugotowanie zajmuje około 20 minut. Na pastę z niej będziesz potrzebować:

  • ok. 150 g czerwonej soczewicy
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oliwy (może być z zalewy)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • trochę natki pietruszki

Po ostudzeniu ugotowaną soczewicę należy przełożyć do blendera z pomidorami, oliwą, koncentratem i przyprawami. Całość wystarczy zmiksować, a potem można już cieszyć się ciekawym i wartościowym śniadaniem.

4. Z jajkami

Szakszuka - śniadanie

Jajka w pomidorach czyli szakszuka

Szakszuka skradła moje serce. Nie zawsze wyjdzie mi z płynnym żółtkiem, ale to nadal smakowite danie. Im więcej składników dodasz, tym będzie bardziej aromatyczna:

  • 2-3 pomidory (można użyć pomidorów z puszki)
  • 1 średni por
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz, szczypta oregano oraz opcjonalnie chili i kuminu
  • 3-4 jajka

Najpierw lepiej przygotować sobie składniki, czyli sparzyć i obrać ze skórki pomidory, a później pokroić w kostkę. Pora cienko poszatkować. Rozgrzać sobie patelnię z tłuszczem i podsmażyć przez chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pora i pomidory, doprawić. Po około 5 minutach, wbić jajka. Patelnię przykryć i gotować do czasu, aż białka jajek będą ścięte. Szakszukę podawać posypaną świeżą bazylią.

5. Peanut butter jelly

Na słodko - śniadanie

Kanapki z masłem orzechowym i domową konfiturą z truskawek

Słodkie śniadanie też może być zdrowe. Dobrej jakości 100% masło z orzechów można zestawić z domową konfiturą. W sezonie letnim można skorzystać z owoców jagodowych. A zimą takie śniadanie trochę nas ociepli wakacyjnymi wspomnieniami. Zdecydowanie to dobry sposób na niejadka.

6. Tradycyjna nietradycyjna owsianka

Śniadanie - owsianka

“Owsianka” z owocami liofilizowanymi

Nie przepadam za tradycyjną owsianką, gotowaną na mleku czy wodzie. Dużo bardziej lubię połączenie jogurtu naturalnego z płatkami. Zawsze dołączam jakieś dobre źródło tłuszczu, czyli orzechy i źródło witamin i mikroelementów. W lecie dużo prościej zdobyć nam owoce, w zimie możemy wykorzystać owoce suszone lub liofilizowane albo korzystać z granatów czy pomarańczy.

7. Wytrawny omlet

Śniadanie - omlet

Omlet ze szpinakiem i serem feta

W moich propozycjach nie mogło zabraknąć omleta. Przecież to król śniadań! Przy jego przygotowywaniu pamiętaj, by dodać do niego warzywa, które podniosą jego wartość odżywczą o dawkę witamin i minerałów, a także ekstra źródło błonnika. Ja akurat często wykorzystuję szpinak, do którego nie mogło zabraknąć prawdziwej greckiej fety. Wytrawnego omleta możesz przygotować też z dodatkiem pomidorów i mozzarelli lub w wersji z pieczarkami i szynką.

Mam nadzieję, że po przeczytaniu masz głowę pełną pomysłów. Liczę, że zapiszesz ten post do ulubionych i wrócisz do niego, gdy zabraknie Ci śniadaniowego planu.

Udostępnij:Share on Facebook10Share on Google+0Tweet about this on Twitter