Kasze mają wiele zalet: są łatwo dostępne i niedrogie, dzięki długiemu terminowi przydatności do spożycia mogą stale gościć w kuchennych zapasach, ale oprócz tych przyziemnych zalet, są też bardzo odżywcze i mogą stanowić podstawę zdrowej diety. Znasz już kasze z prosa i gryki, teraz pora na kaszę jęczmienną.

Pęczak, łamana i perłowa

Kasza jęczmienna jest produkowana z ziarna jęczmienia, którego używa się również do produkcji słodu jęczmiennego w browarnictwie. Palone ziarno jęczmienia służy do wyrobu kawy zbożowej.

Wyróżniamy trzy rodzaje kaszy jęczmiennej:

Kasza jęczmienna - rodzaje

Rodzaje kaszy jęczmiennej

Pęczak jest całkowicie obłuskanym ziarnem jęczmienia. Stanowi on produkt bazowy do wyrobu pozostałych rodzajów. Przez pocięcie otrzymujemy kaszę łamaną, inaczej wiejską, w różnych wielkościach: drobna, średnia i gruba. Przez polerowanie, czyli wygładzenie powierzchni i nadanie jednolitego zabarwienia, kaszy łamanej otrzymuje się kasze perłową, inaczej mazurską.

Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?

  • Kasza jęczmienna jest bogata w foliany. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, produkcji krwinek czerwonych oraz do procesu wzrostu i rozwoju wszystkich komórek ludzkiego ustroju.
  • Jest dobrym źródłem niacyny, czyli witaminy B3. Odpowiada ona za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów. Jest też stosowana w terapii migren i napięciowych bólów głowy, a także wspomaga leczenie depresji.
  • Zawiera selen, który jest związkiem przeciwutleniającym. Niezwykle istotny dla pracy tarczycy.
  • Kasza jęczmienna to źródło cynku – mikroelementu, który wspiera czynność układu immunologicznego i miedzi, która wspomaga wchłanianie żelaza oraz uczestniczy w syntezie kolagenu.
  • gnany, zaliczane do fitoestrogenów, które doskonale radzą sobie z neutralizowaniem wolnych rodników. Wpływają też na poprawę gospodarki hormonalnej.

Drogi czytelniku, najbardziej zależy mi na tym, by Twój talerz był codziennie inny, bo urozmaicona i różnorodna dieta to ta najlepsza. Bądź otwarty na nowości, nie ograniczaj się do swoich ulubionych produktów. Obecnie dzięki dostępności do szerokiej gamy wyrobów spożywczych możesz eksperymentować w kuchni i próbować innych nowych rzeczy.

Udostępnij:Share on Facebook6Share on Google+0Tweet about this on Twitter