Na jesienne chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż rozgrzewające danie. Ciepła herbata też może dać radę, ale dodatek chili i imbiru potrafi rozgonić nawet najciemniejsze chmury. Te dwie przyprawy są kluczowe do stworzenia kremu z kukurydzy.

Kukurydza to zboże pochodzące z Meksyku, które jest bogatym źródłem witamin z grupy B. Może też pochwalić się obecnością związków fenolowych, szczególnie kwasu ferulowego, który jest substancją silnie anty-rakotwórczą.

W sklepach najcześciej możemy spotkać dwie odmiany kukurydzy – słodką i zwykłą. Słodka to zazwyczaj ta w kolbach lub w postaci mrożonek czy konserw. Kukurydza zwykła, inaczej twarda, wykorzystywana jest do produkcji mąk i kasz.

Uważaj na kukurydzę, bo… Jest jedną z roślin szczególnie często modyfikowanych genetycznie. Robi się to zazwyczaj w celu zwiększenie wydajności jej upraw. Dlatego przed zakupem kukurydzy, zawsze dokładnie sprawdź etykietę.

Z drugiej strony, kukurydza jest przekształcana na syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy – jest on stosowany jako tani środek słodzący. Negatywnie wpływa na poziom cukru we krwi i może być przyczyną otyłości. Zawierać go mogą sztucznie słodzone produkty spożywcze: napoje, syropy, słodycze.

Ale wróćmy do przepisu!

Ostry krem z kukurydzy

Ostry krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy – składniki na 2 porcje:

  • 1 duża kolba kukurydzy lub 2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka masła klarowanego/oliwy
  • 1 cm świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku 
  • połowa papryczki chili lub 1/2 łyżeczki sproszkowanej
  • 1 łyżeczka suszonej kurkumy
  • 1 garść świeżej pietruszki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • około 400 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Jeżeli nie masz bulionu warzywnego, to od niego zacznij przygotowania
  • Na maśle podsmaż starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili i kurkumę
  • Po kilku minutach dodaj kukurydzę, tak by wchłonęła aromat przypraw
  • Po około 5 minutach zalej całość częścią bulionu warzywnego (dolewaj go stopniowo, tak by nie było zbyt dużo płynu), doprowadź do wrzenia
  • Na koniec dodaj mleko kokosowe i gotuj zupę na małym ogniu, dopraw do smaku solą i pieprzem
  • Zmiksuj zupę za pomocą blendera – jeżeli jest zbyt gęsta dodaj pozostałą część bulionu warzywnego
  • Zupę można podawać z domowymi grzankami, udekorowaną świeżą pietruszką

Smacznego!

 

Udostępnij:Share on Facebook5Share on Google+0Tweet about this on Twitter