Jesień jest porą roku, która oprócz pięknego złotego krajobrazu daje nam cudowne wartościowe produkty. Każdego dnia możemy cieszyć się nimi – wystarczy odrobina twórczej inwencji, dobry przepis i można zaczynać zdrowe domowe gotowanie.

Październikowe warzywa i owoce

Październik, jeszcze po letnich i wrześniowych zbiorach, może pochwalić się całkiem pokaźnym koszem wypełnionym po brzegi warzywami i owocami. Co tam znajdziemy?

  • z warzyw kapustnych: brokuła, kalafior, brukselkę, kapustę białą i czerwoną oraz jarmuż;
  • z warzyw liściastych: roszponkę, endywię, sałatkę rzymską i rukolę;
  • z warzyw korzeniowych i cebulowych: marchewkę, pietruszkę z zieloną natką, buraka, selera, cebulę, pora i czosnek;
  • z warzyw bulwiastych: ziemniaki;
  • z warzyw psiankowatych i dyniowatych: dynię, paprykę, pomidora, cukinię i bakłażana.

W jesiennym koszu nie może zabraknąć owoców. A jakich? Najlepsze o tej porze będą jabłka, gruszki, śliwki i winogrono.

Jak wykorzystać te produkty i wpleść je w jesienne obiady?

Wychodzę z założenia, że domowe posiłki powinny być łatwe w wykonaniu. Gdy trafi się dzień wolny można wykorzystać dodatkowy czas i przygotować coś bardziej skomplikowanego. Moje 3 niezastąpione jesienne dania to:

  • Zupa krem z dyni – przygotowanie kremu z dyni jest trochę czasochłonne, bo trzeba dynię obrać, usunąć pestki i podpiec w piekarniku. Potem pozostaje dodanie wywaru warzywnego i doprawienie do smaku. Ale zdecydowanie warto! Zupa z dyni potrafi być baaaardzo aromatyczna, jeśli dodacie np. odrobinę żółtej pasty curry albo mleko kokosowe i wszystko doprawicie kuminem czy kurkumą.
Dyniowa zupa krem - jesienne obiady

Zupa krem z dyni

  • Placki z cukinii i marchwi – alternatywa dla placków ziemniaczanych, niesamowicie prosta w wykonaniu. Po starciu cukinii na grubych oczkach i pozostawieniu jej na sitku, można w międzyczasie zetrzeć marchewkę. Składniki łączymy z jajkiem, (opcjonalnie) odrobiną mąki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Można usmażyć je na beztłuszczowej patelni lub zdrowiej upiec w piekarniku – wtedy będą bardziej chrupiące. Idealnie łączą się z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Placki z cukinii i marchwi - jesienne obiady

Placki z cukinii i marchwi

  • Sałatka z pieczonym burakiem – może to niepełne danie, ale wyjątkowy dodatek do obiadu. Buraka, zamiast gotować, można upiec w całości w piekarniku. Później wystarczy połączyć go z roszponką, serem feta, granatem oraz dressingiem z oliwy, czosnku, soli i pieprzu. W smaku – cudo!
Sałatka z pieczonym burakiem - jesienne obiady

Sałatka z pieczonym burakiem

A może Wy macie swoje ulubione jesienne dania, do których zawsze wracacie o tej porze roku? Chętnie o nich poczytam i wypróbuje! 🙂

Udostępnij:Share on Facebook7Share on Google+0Tweet about this on Twitter