Łączenie smaków to najlepsza rzecz, której możemy doświadczyć w kuchni. Próbowanie nowych potraw i odkrywanie innych połączeń to kwintesencja gotowania. Powiązanie smaku słonego i słodkiego nie każdemu przypadnie do gustu, ale jeśli nie spróbujecie, to się tego nigdy nie dowiecie  😉

Przepis na te bataty wymaga trochę pracy, ale zdecydowanie warto chociaż raz go wypróbować, bo to połączenie smaków jest świetne!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże bataty
  • 2 ząbki czosnki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta oregano i bazylii
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • garść sera feta
  • pół żółtej lub czerwonej cebuli
Bataty zapiekane

Bataty z mozzarellą

Przygotowanie batatów:

  • Bataty należy dokładnie umyć (nawet wyszorować) i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 200ºC.
  • Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, bazylii, oregano i soli zrobić marynatę.
  • Słodkie ziemniaki zamarynować i owinąć folią aluminiową. Piec w piekarniku około 60 minut.
  • W między czasie posiekać cebulkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Fetę pokroić na małe kawałki lub skruszyć.
  • Po upłynięciu godziny, bataty przekroić na pół (uwaga, będą gorące!) i ułożyć na nich plastry szynki, cebulkę, pomidory.
  • Z góry posypać ziemniaki fetą.
  • Wstawić do piekarnik jeszcze na 10 minut.

Ten przepis lubię zmieniać. Tak jak widzicie wyżej, zamiast fety używam czasem mozzarelli, wtedy danie jest trochę delikatniejsze. Życzę smacznego 🙂

Udostępnij:Share on Facebook13Share on Google+0Tweet about this on Twitter