Przed wrześniowym urlopem zostałam obdarowana przez rodziców skrzynką cukinii. I tej żółtej i tej zielonej, ale pochodziły wprost z domowego ogródka. Cukinia gościła na moim talerzu prawie codziennie, jako składnik wegetariańskiego leczo czy innych jednogarnkowych dań typu “czyszczenie lodówki”. Zupa z cukinii to nowość w mojej kuchni, a dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem.

Składniki na 4 porcje zupy

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie ziemniaki
  • pół selera
  • 1 duża cukinia żółta lub zielona*
  • sól, pieprz
  • do wywaru: ziele angielskie i liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • szczypta natki pietruszki

*cukinia żółta jest bardziej delikatniejsza w smaku, zielona ma trochę twardszą skórkę

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z żółtej cukinii

Przygotowanie zupy

  • Z jarzyn i ziemniaków ugotować wywar jarski oraz przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym
  • Pod koniec gotowania wywaru, wyciągnąć ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy
  • Cukinię należy obrać i osuszyć oraz pokroić na drobne kawałki (jeżeli cukinia ma dużo nasion – wydrążyć środek), wrzucić do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości (ok. 20-30 minut)
  • Zdjąć zupę z kuchenki, przyprawić solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  • Odlać 2-3 chochelki samej wody z wywaru do innego naczynia, by w razie potrzebny rozwodnić uzyskany krem
  • Zupę zmiksować do uzyskania gładkiej masy, udekorować natką pietruszką – jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać odlany wcześniej wywar
  • Zupę można podawać solo lub z domowej roboty grzankami

Smacznego! 🙂

Udostępnij:Share on Facebook6Share on Google+0Tweet about this on Twitter