Niewłaściwy sposób odżywiania i brak ruchu to jedne z czynników wpływających na rozwój insulinooporności. Jest też dobra wiadomość – wrażliwość tkanek na insulinę można zwiększyć poprzez uzyskanie prawidłowej masy ciała i umiarkowaną aktywność fizyczną. Tutaj możecie przeczytać o fizjologicznych podstawach insulinooporności.

Tkanka tłuszczowa a insulinowrażliwość

Badania naukowe potwierdziły, że istnieje zależność między ilością tkanki tłuszczowej a zaburzeniami metabolizmu glukozy i wrażliwością tkanek na insulinę. Istotne znaczenie w rozwoju insulinooporności ma trzewna tkanka tłuszczowa i wolne kwasy tłuszczowe (z ang. FFA – free fatty acids). Kwasy te mogą hamować wychwyt glukozy w tkankach. A ich zwiększona ilość w komórkach może mieć wpływ na funkcjonowanie receptora insulinowego.

Podstawowe zalecenia

W insulinooporności szybki, stresujący styl życia nie może mieć miejsca! Koniecznym krokiem jest zmiana Twojego codziennego funkcjonowania, która powinna obejmować redukcję stresu, zwiększenie ruchu i dopasowaną dietę, a także odpowiednią ilość snu. 

Pamiętaj też, że wszystko, co jesz stymuluje trzustkę do pracy – kluczowe jest zachowanie regularności. Podjadanie jest zabronione, ponieważ szkodzi Twojej trzustce i potęguje oporność tkanek na insulinę.

Naturalna nieprzetworzona żywność

Dietoterapia insulinooporności powinna opierać się na produktach naturalnych. Nieprzetworzone produkty, bez zbędnych dodatków, wypełniaczy, konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu, syropów glukozowo-fruktozowych czy słodzików to podstawa odżywiania w IO. Przydatnym nawykiem będzie czytanie etykiet i porównywanie produktów spożywczych.

Co warto wykluczyć?

Ze swojej diety musisz wykluczyć produkty gwałtownie podnoszące poziom insuliny, czyli: słodycze, lody, chipsy, fast-foody, żywność typu instant, owoce suszone, słodziki. Zrezygnuj też ze słodzonych napojów gazowanych, napojów energetycznych i soków. Insulinooporni powinni unikać też produktów z oczyszczonej mąki oraz o wysokim indeksie glikemicznym.

Dietoterapia insulinooporności

Co się sprawdza?

Warzywa i produkty pełnoziarniste (np. pieczywo z mąki żytniej, brązowy ryż, pełnoziarniste makarony, grube kasze) to podstawa diety w insulinooporności. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, który wspomaga pasaż jelitowy i zwiększa sytość po posiłku, produkty te wolniej podnoszą poziom glukozy i doprowadzają do jej wolniejszego spadku.

Do swojej diety warto wprowadzić również rośliny strączkowe – zawierają one dużo białka i są sycące. Polecam też ryby, które są bogactwem przeciwzapalnych kwasów omega-3. Spożywaj je naprzemiennie z dobrej jakości drobiem.

Koniecznie sprawdzaj skład mleka i produktów mlecznych – wybieraj te naturalne bez dodatku polepszaczy smaku czy zagęstników.

Co z owocami?

Owoce pomimo tego, że są świetnym źródłem witamin, to zawierają duże ilości fruktozy, która może być problemem dla insulinoopornych. Dopuszczalna dzienna ilość fruktozy, którą mogą spożywać osoby z IO to 10-15 g. Jeśli chcesz jeść owoce to spożywaj je ze źródłem tłuszczu i białka, np. z orzechami czy jogurtem naturalnym. Te bezpieczne owoce to: owoce jagodowe, borówki i jagody, jeżyny, maliny, truskawki, jabłka, agrest, porzeczki, morele, mango czy melon.

Zapamiętaj jednak, że każdy jest inny i nie wszystkie powyższe zalecenia będą odpowiednie dla każdej osoby. Nie każdego też czeka farmakoterapia, ale będą też i tacy, którzy nie będą mogli się bez niej obejść. Indywidualne podejście i urozmaicenie diety to klucz w kierunku właściwej dietoterapii, dlatego przyda się doświadczony w temacie dietetyk.

Udostępnij:Share on Facebook4Share on Google+0Tweet about this on Twitter