Dzisiaj obchodzimy Dzień Polskiej Żywności! To idealna okazja, aby właśnie dzisiaj odpuścić nasiona chia, jagody goji, komosę ryżową czy spirulinę i siegnąć po nasze polskie produkty. Marchew, ziemniaki, cukinię, kapustę, aromatyczne pomidory, polskie jabłka i porzeczki.

Dzisiaj warto poświęcić chwilę refleksji, by przypomnieć sobie, że Polska też może pochwalić się charakterystycznymi lokalnymi produktami czy nietuzinkowymi regionalnymi daniami.

Największym wyborem świeżych warzyw i owoców możemy cieszyć się właśnie pod koniec sierpnia, kiedy to rolnicy świętują swoje zbiory w czasie dożynek.

Stary-nowy chłodnik ogórkowy

Odkrywanie tradycyjnych dań na nowo to świetny sposób na świętowanie dzisiejszego dnia. Dlatego też, dziś u mnie przepis na tradycyjny chłodnik ogórkowy, ale w trochę nowej odsłonie!

Chłodnik ogórkowy

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • szklanka śmietany
  • 3 duże ogórki
  • 2 młode cebulki
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jednego ogórka pokroić w kostkę, a pozostałe dwa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i odcisnąć z nich sok.
  2. Cebulkę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę.
  3. Orzechy zmielić i wymieszać z oliwą z oliwek.
  4. Śmietanę wymieszać z jogurtem.
  5. Do śmietany i jogurtu dodać starte ogórki, posiekaną cebulę, czosnek i orzechy z oliwą.
  6. Całość doprawić solą i pieprzem.
  7. Odstawić zupę do lodówki aż do momentu schłodzenia.

Na ciepłe dni przepis idealny – smacznego!
Dzień Polskiej Żywności 2017

Udostępnij:Share on Facebook6Share on Google+0Tweet about this on Twitter