Prawidłowe przechowywanie to pierwsza zasada przedłużenia trwałości produktów. W okresie letnim magazynowanie warzyw i owoców może być ciężkim orzechem do zgryzienia. Jak to w końcu jest: pomidory dać do lodówki czy może zostawić na stole? A co z jagodami? Dzisiaj niezbędnik przechowywania warzyw i owoców – krok po kroku.

Przechowywanie - owoce

Owoce do lodówki

Owoce jagodowe, jak jagody, borówki, poziomki, a także maliny, truskawki, winogrona, czereśnie, wiśnie i śliwki warto przechowywać w lodówce. Pamiętajcie, żeby nie myć ich i nie usuwać szypułek. To należy zrobić bezpośrednio przed planowanym jedzeniem.

Owoce na stół

Na kuchennym stole można przechowywać banany i brzoskwinie. Jabłka i gruszki warto trzymać w przewiewnym koszu. Owoce egzotyczne, jak papaja, mango, ananas i awokado źle znoszą niskie temperatury – w czasie fali upałów warto kupować i jeść je na bieżąco. Inaczej jest z cytrusami, które świetnie radzą sobie z życiem poza lodówką.

Często popełniany błąd to przechowywanie owoców pomidora w lodówce. Pamiętajcie niska temperatura znacznie przyśpiesza ich psucie.

Przechowywanie - warzywa

Warzywa do lodówki

Większość warzyw świetnie znosi warunki lodówki. Sałaty jak np. masłową, karbowaną, endywię warto przechowywać w otwartych pojemnikach lub misce przykrytej papierowym ręcznikiem. Papier ochroni je przed skraplającą się wodą. Rukolę, roszponkę czy szpinak można przechowywać w lodówce już umyte i osuszone do 90%. Te 10% wilgoci zapobiegnie ich wysuszeniu. Resztę warzyw – marchew, pietruszka, seler, por, brokuły, kalafior, fasolkę, można śmiało przechowywać w lodówce. Podobnie jest w przypadku papryki, szparagów, cukinii i bakłażana.

Warzywa na stół

Poza lodówką koniecznie należy trzymać cebulę i czosnek. To samo tyczy się świeżych warzyw. Dla ziemniaków najlepsze będzie suche i ciemne miejsce – dostęp światła spowoduje ich kiełkowanie.

Jest też inna szkoła – większość owoców wydziela gazowy hormon (etylen), który przyspiesza ich dojrzewanie. Możemy ze sklepu przywieźć twarde brzoskwinie, a po dwóch dniach pobytu na parapecie będą miękkie i soczyste. Te wszystkie owoce, które wydzielają etylen można trzymać poza lodówką (jabłka, gruszki, banany, awokado i śliwki). Metodą prób i błędów każdy z Was wypracuje swoją własną metodę, bazując na Waszych upodobaniach żywieniowych.

Udostępnij:Share on Facebook6Share on Google+0Tweet about this on Twitter