Dostępna jest solo albo mieszana z sokami owocowymi lub przecierami. Dzięki składnikom jakie zawiera traktowana jest jako naturalny płyn nawadniający, doskonały dla osób aktywnych. Woda kokosowa stała się bardzo lubiana, a czy za jej popularnością stoi prawda?

Produkcja i skład

Woda kokosowa pozyskiwana jest z młodego zielonego kokosa. Najczęściej wybiera się te 5-7 miesięczne orzechy, starsze będą miały więcej miąższu a mniej wody (idealnie sprawdzą się jako surowiec do wytwarzania mleka kokosowego). Jest źródłem minerałów – głównie potasu, wapnia i fosforu. Dostarcza też witaminy z grupy B i witaminę C. Znajdziemy też w niej aminokwasy egzogenne: lizynę, tryptofan i fenyloalaninę. W 100 ml wody kokosowej jest około 25 kcal. Zawiera około 3-4 g węglowodanów (w tym około 1 g błonnika), 1 g białka i nikłą zawartość tłuszczów. W porównaniu do komercyjnego izotonika, woda kokosowa dostarcza trochę mniej węglowodanów, ale zdecydowanie na plus działa to, że nie zawiera żadnych dodanych cukrów czy barwników, w przeciwieństwie do większości dostępnych na rynku izotoników.

Składnik Woda kokosowa (mg/100ml) Izotonik – Oshee (mg/100ml)
Węglowodany 3,7 5,7
Białko 0,72 < 0,5
Tłuszcze 0,2
Potas 250 60
Magnez 19 11,3
Sód 25 46

Wodę kokosową można ewentualnie dosolić – to właśnie sód jest tym minerałem, którego tracimy z potem najwięcej. Sód wzmaga pragnienie i redukuje ilość wydalanego moczu, co obniża ryzyko odwodnienia. Wodę kokosową można z powodzeniem stosować jako izotonik w czasie treningów o średniej intensywności i czasie trwania. W badaniach przeprowadzonych na sportowcach porównujących wodę kokosową i komercyjne izotoniki okazało się, że sportowcom łatwiej było wypić duże ilości wody kokosowej w porównaniu do izotoników. Ponadto, woda z kokosa nie powodowała żadnych nudności czy innych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Woda kokosowa w kosmetologii

Po zakończeniu wzrostu, bielmo kokosa dostarcza pożywienia dla tworzących się zarodków i siewek. W ten sposób woda kokosowa jest źródłem składników odżywczych wspomagających wzrost tkanek. Znalazła zastosowanie jako składnik preparatów do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Może być używana jako regeneracyjny tonik do twarzy lub odżywka na skalp stymulująca wzrost cebulek włosowych.

Może też gościć w kuchni – jako baza do koktajlów czy domowych sorbetów. Przy wyborze wody kokosowej zwróćcie uwagę na jej skład, by był jak najbardziej naturalny.

Udostępnij:Share on Facebook8Share on Google+0Tweet about this on Twitter