Cukinia to odmiana dyni, która powstała we Włoszech. W Polsce znana jest też jako kabaczek, ale czasami ze względu na różnice w uprawie traktuje się je jako dwa osobne gatunki.

Co cukinia ma w środku?

Cukinia w ponad 90% składa się z wody i jest warzywem niskokalorycznym – ma około 17 kcal w 100g. Może pochwalić się wysoką zawartością potasu (261 mg/100g) i witaminy C (18 mg/100g). Zawiera też całkiem sporo witaminy A (10 µg/100g) oraz E (4,3 µg/100g). Tutaj należy pamiętać o dodatku tłuszczu, aby przyswoić te witaminy.

Jest źrodłem karotenoidów – luteiny i zeaksantyny. Te dwa barwniki są bardzo ważne dla prawidłowego widzenia. Ponadto, warto włączyć to warzywo do diety panów, bo fitoskładniki w nim zawarte pomagają w leczeniu przerostu prostaty. Wspomaga też zdrowie serca, głównie z powodu obecności potasu, a mangan w niej zawarty wspiera przeciwutleniające działanie witaminy C chroniąc ściany naczyń krwionośnych.

Makaron z cukinii

Przepis: faszerowana cukinia

Cukinia może być fantastycznym warzywem na diecie redukcyjnej, dzięki zawartości błonnika daje uczucie sytości. Oprócz tego jest lekkostrawna – w przypadku dojrzałej cukinii z rozwiniętymi gniazdami nasiennymi najlepiej usunąć je przed spożyciem. Poniżej mój ulubiony przepis na faszerowaną cukinię 🙂

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2-3 pomidory suszone
  • 1 szalotka
  • opcjonalnie: 100g mięsa drobiowego (wcześniej ugotowanego)
  • 1/3 papryczki pepperoni
  • mozarella
  • sól, pieprz, kurkuma, oregano
  • olej rzepakowy

Cukinię wyczyścić, opcjonalnie obrać. Po przekrojeniu na pół usunąć gniazda nasienne, jeśli są rozwinięte. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli używamy mięsa, to należy je pokroić na drobne kawałki lub poszarpać. Na łyżce oleju przesmażyć drobno posiekaną szalotkę i papryczkę, można pod koniec dodać posiekane mięso, całość przyprawić kurkumą, szczyptą pieprzu i soli. Wydrążone cukinie wypełnić farszem, dodać posiekane suszone pomidory, a na wierzch ułożyć plastry mozzarelli. Piec około 30 minut w 180 st.

Grillowana cukinia

Cukinia w okresie wiosenno-letnim często gości w mojej kuchni. Jest bardzo wdzięcznym składnikiem, bo pasuje do większości dań. Im młodsza tym smaczniejsza. Koniecznie spróbujcie też cukinię z grilla.

Udostępnij:Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on Twitter
  • Magda Ślusarczyk

    Ostatnio zrobiłam “mizerie” z cukinii i nawet zasmakowala mi bardziej niż klasyczna z ogórka;)

    • Sylwia Stanclik

      Super 🙂 zawsze warto eksperymentować, bo można odkryć coś nowego

  • Pingback: DZIEŃ POLSKIEJ ŻYWNOŚCI - Projekt Żywienie()