Skóra to jeden z najwiekszych organów. Zabezpiecza nas przed światem zewnętrznym, toksynami i zanieczyszczeniami oraz drobnoustrojami. Pod wierzchnią warstwą naskórka, pozostałe głębokie warstwy skóry są połączone z rozległą siecią naczyniową, która dostracza im składników odżywczych, wspomaga gojenie się ran i uczestniczy w reakcja alergicznych. Ze względu na swoje bezpośrednie połączenie z krwioobiegiem, stan skóry, włosów i paznokci może wskazywać na niedobory składników odżywczych. Żywieniowe strategie mogą pomóc w kłopotach trądzikowych, skórze odwodnionej czy w przypadku prewencji pierwszych zmarszczek.

Trądzik a dieta

Zmiany trądzikowe dotykają wielu milionów ludzi, czyniąc tą przypadłość dermatologiczną bardzo powszechną. Jest to schorzenie złożone o niejasnym podłożu. Do wielu przypadków pojawienia się tej choroby prowadzi zakażenie bakteryjne powodujące stan zapalny. W badaniach naukowych wysnuto stwierdzenie, że wysoki poziom insuliny może negatywnie wpływać na zmiany trądzikowe. Obserwowano to u kobiet ze współistniejącą insulinoopornością i PCOS. Dieta oparta na niskim IG zastosowana w badaniu wpłynęła na obniżenie się stanów zapalnych i redukcji wykwitów. Inne badania sugerują, aby wyeliminować nabiał, który może wpływać na syntezę hormonów, tym samym zwiększając produkcję sebum. Możliwe jest też, że probiotykoterapia redukuje stany zapalne. Podobne działanie przypisuje się kurkumie, ze względu jej przeciwzapalnych właściwości. Opisano również wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Skóra a dieta

Skóra sucha i odwodniona

Suchość skóry jest związana ze słabym nawodnieniem komórek. Im mniej wody ma komórka tym bardziej się kurczy. Poważne odwodnienie może prowadzić do suchej, matowej skóry. Oprócz nawodnienia na skórę mają też wpływ warunki atmosferyczne i temperatura, a także rodzaj stosowanych kosmetyków i eksponowanie słoneczne. Kwasy tłuszczowe wpływają na stopień nawodnienia komórki, bo ich rolą jest m.in. utrzymywanie wilgoci w komórkach. Zdrowe tłuszcze w diecie będą więc dobrym rozwiązaniem. Dzięki badaniom naukowym potwierdzono, że obecność w diecie witaminy A i karotenoidu kryptoksantyny są dodatnio skorelowane z poziomem nawodnienia skóry.

Starzenie się skóry

Starzenie to naturalny proces spowodowany wysłużeniem się komórek, obniżeniem ich pracy i możliwości regeneracyjnych. Jednak przyspieszają go zanieczyszczenia, nieodpowiednia dieta i stres czy wolne rodniki (wolnorodnikowa teoria starzenia). Najczęściej powoduje to zmarszczki i obniżenie elastyczności skóry. W badaniach naukowych spotyka się korelacje dotyczące szybszego starzenia się i większej ilości zmarszczek u kobiet z niskim spożyciem cholesterolu, witaminy A i C. Odwrotnie wpływa natomiast dieta bogata w zdrowe tłuszcze, ryby, owoce i warzywa. Szczególne znaczenie przypisuje się witaminie C, zapewne z powodu jej antyoksydacyjnych zdolności a także jej funkcji w produkcji kolagenu i regeneracji po ekspozycji słonecznej.
Włosy i paznokcie

Włosy i paznokcie

Zarówno włosy, jak i paznokcie zbudowane są z keratyny. Zazwyczaj słabe i matowe włosy idą w parze z rozdwajającymi się paznokciami. Nie zawsze są jasne przyczyny wypadania włosów czy łamiących się paznokci. Mówi się o wpływie anemii, braku odpowiednich witamin z grupy B (biotyna) czy infekcjach grzybów. Na kondycję włosów i paznokci może też mieć wpływ witamina D. A dodatnią zależność między wysokim spożyciem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i poprawą w zmniejszeniu ilości wypadających włosów oraz łamiących się paznokci potwierdzono w badaniach naukowych.

Jedzenie nie tylko wpływa na nas od środka, ale czyni nas piękniejszymi na zewnątrz. W następnej części skupię się na konkretnych produktach spożywczych mających szczególnie pozytywne znaczenia dla stanu skóry 🙂

Udostępnij:Share on Facebook9Share on Google+0Tweet about this on Twitter