Wokół jajek pełno kontrowersji i sprzecznych informacji. Zdarza się, że starsze pokolenie wciąż unika ich z uwagi na cholesterol i tłuszcz oraz ich rzekomy wpływ na choroby naczyń i serca. Jednak jajka to dobre źródło pełnowartościowego białka, witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych.

Białko i żółtko jajka

Jajko jest produktem odzwierzęcym, który składa się z części białkowej (ok. 60%) i żółtka (30%) stanowiącego materiał zapasowy (dla zarodka, w przypadku zapłodnienia komórki jajowej). Resztę stanowi skorupa i błony pergaminowe. Białko jaja składa się w większości z wody (ok. 90%), proteiny stanowią 10%, a resztę węglowodany oraz witaminy i związki mineralne. Część białkową jaja uznaje się za wzorzec żywieniowy pod względem wartości białka i proporcji aminokwasów. Zawiera wszystkie egzogenne aminokwasy, których nasz organizm nie może wyprodukować więc dostarczyć musimy je z pożywienia. W białku jaj obecne są też inne substancje o właściwościach prozdrowotnych. Wymienia się tutaj antybakteryjny lizozymawidynę która ma duże powinowactwo do obecnej w jajku biotyny (witamina H/B7). W części białkowej znajdziemy także bakteriostatyczną owotransferynę wiążącą żelazo.

W żółtku dominują tłuszcze. Wykazują one wysoką wartość biologiczną, z uwagi na zawartość fosfolipidów. Fosfolipidy budują błonę komórkową każdej żywej komórki. W żółtku wyróżnia się też cholinę, której rola to transport substancji odżywczych, pozytywnie wpływa również na procesy uczenia się i pamięć. Ksantofile (należące do karotenoidów) obecne w żółtej części jajka to silne przeciwutleniacze m.in. beta-karioten, a luteina i zeaksantyna mają ogromne znaczenia w profilaktyce chorób oczu. Oczywiście, nie można zapomnieć o cholesterolu. Nie bójmy się go, ponieważ na zawartość cholesterolu we krwi człowieka w większości wpływają czynniki pozażywieniowe (geny, wiek, płeć, aktywność fizyczna, a także choroby), prawie 80% cholesterolu produkujemy sami.

W jajku przede wszystkim królują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Antyoksydacyjna wit. A i E, które wpływają też na stan skóry i jej odpowiednie nawilżenie. O witaminie D, dowiesz się więcej tutaj. Jajko to też bogactwo składników mineralnych: selenu, żelaza i cynku.

Jajka w pomidorach czyli szakszuka

Tak prezentuje się wartość odżywcza jaja kurzego na 100 g produktu (dane wg USDA National Nutrient Database):

Energia 143 kcal
Białko 12,6 g
Tłuszcz 9,51 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
  • Cholesterol
  • 3,13 g
  • 3,66 g
  • 1,91 g
  • 372 mg
Węglowodany 0,7 g
Wapń 56 mg
Żelazo 1,75 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 198 mg
Potas 138 mg
Cynk 1,29 mg
Witamina B1 0,04 mg
Witamina B2 0,46 mg
Witamina B3 0,07 mg
Witamina B6 0,17 mg
Kwas foliowy 47 µg
Witamina A 160 µg
Witamina E 1,05 mg
Witamina d 82 IU
Witamina K 0,3 µg

Zdrowe czy niezdrowe?

Powszechne było przekonanie, że zbyt duża ilość spożywanych jajek może prowadzić do zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi. Po wielu latach badań naukowych potwierdzono, że jajko nie jest źródłem nadmiaru tłuszcz i kalorii oraz cholesterolu. Zatem nie należy się ich obawiać! Obecnie nie ma ustalonych dziennych/tygodniowych limitów dla spożycia jajek. Osobiście, zazwyczaj jem około 10 jajek tygodniowo.

Udostępnij:Share on Facebook7Share on Google+0Tweet about this on Twitter