Kiełki to rośliny w bardzo wczesnej formie wzrostu. Jako, że nasiono kumuluje wszystkie niezbędne substancje potrzebne, aby powstała dojrzała roślina, kiełki to takie skoncentrowane źródło witamin i minerałów.

Kiełkowanie

To złożony proces, w którym nasiono (zarodek) po kilku dniach pobytu w ciepłym i wilgotnym otoczeniu, wypuszcza pierwsze zielone zalążki rośliny (kiełki). Zazwyczaj trwa to 3-7 dni. Jedną z najważniejszych faz kiełkowania jest rozpad związków zapasowych obecnych w zarodku. Jest to możliwe dzięki aktywacji enzymów, które zadziałają tylko w odpowiednich warunkach (temperatura, światło, dostęp do wody i tlenu). Z powodzeniem można kiełkować nasiona fasoli, grochu, brokuła, rzodkiewki, rzeżuchy, a nawet kapustę, szpinak czy buraka. Dzięki kiełkowaniu zwiększa się biodostępność składników aktywnych zawartych w danym nasionku. Szybciej trawimy je, a wartościowe substancje są lepiej przyswajalne.

kiełki

Photo credit: mathiasbaert via Flickr.com

Co kiełki mają w środku?

Nasiona to magazyn odżywczych składników, które są niezbędne do wzrostu zarodka (potem przekształceniu w kiełek, aż do siewki). Kiełki są bogactwem białek, węglowodanów (w tym błonnika) oraz wielu witamin i związków mineralnych. Inne składowe to roślinne enzymy, przeciwutleniające polifenole czy saponiny, które pobudzają wydzielanie soków trawiennych, a także działają przeciwbakteryjne.

Przegląd najpopularniejszych nasion do kiełkowania:

  • fasola mung – bardzo dobre źródło białka, wielu witamin (A, C i E, a także z grupy B). Obecne w niej związki mineralne to wapń, magnez, potas, cynk, jod, selen, miedź i żelazo.
  • lucerna – zawiera fitoestrogeny (hormony roślinne), łagodzące symptomy menopauzy.
  • brokuł – bogaty w przeciwnowotworowy sulfofran, białko, karoten oraz luteinę. Również źródło witaminy A, C, E oraz B1, B2 i B6, a także wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Lekko pikantne w smaku.
  • soczewica – bogactwo witamin z grupy B, szczególnie kwasu foliowego (potrzebnego dla kobiet ciężarnych do rozwój układu nerwowego płodu).
  • rzeżucha – o działaniu żółciopędnym, wspomaga proces trawienia. Bogata w olejki eterycznej, którym zawdzięcza swój wyrazisty smak.
  • rzodkiewka – zawiera siarkę, poprawiającą stan skóry, włosów i paznokci. Działa też wykrztuśnie.
  • kapusta – zawiera duże ilości przeciwutleniającego selenu i witaminy C.
  • słonecznik – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu oraz żelaza.

Hummus z burakiem i kiełki rzodkiewki

Kiełki to idealne rozwiązanie w okresie zimowym. Dostarczają nam witamin i składników mineralnych, a ich wyrazisty smak to świetne rozwiązanie zamiast bezpłciowego pomidora. Możemy je hodować sami w domu. Jest to proste, ale musimy zachować odpowiednią higienę tego procesu. Kiełki możemy dodawać, gdzie tylko chcemy. U mnie wersja kanapkowa: chleb żytni z hummusem z dodatkiem pieczonego buraka, a do tego kiełki rzodkiewki.

Udostępnij:Share on Facebook5Share on Google+0Tweet about this on Twitter