Spirulina i chlorella to jadalne mikroalgi. Przepełnione są cennymi wartościami odżywczymi. Wodorosty doceniali już Aztekowie. Te glony najbardziej popularne są wśród mieszkańców Azji i Afryki, aczkolwiek obecnie zyskują coraz większe zaufanie, nie tylko wśród wegetarian, ale także wśród mięsożerców. Co dostarczają nam te mikroalgi i jakie jest ich działanie? Dzisiaj skupię się na spirulinie, a następny wpis będzie dotyczył chlorelli.

Charakterystyka

Na początek sprostowanie: „Spirulina” to tylko handlowa nazwa sinic z gatunku Arthrospira platensis (które w przeszłości mylone były z morfologicznie podobnym trującym rodzajem Spirulina). Przełom w stosowaniu jej nastąpił w 1993 roku, kiedy to WHO uznało ją za warty uwagi produkt spożywczy bogaty w białko i żelazo. Sinice z gatunku Arthrospira są rodzajem wielokomórkowych cyjanobakterii [1]. Cyjanobakterie mają zdolność do produkcji toksyn niebezpiecznych dla ludzi i zwierząt, przez co są postrzegane negatywnie. Jednak ten rodzaj jest ich przeciwieństwem. Te wodne organizmy mają wysoką tolerancję na czynniki środowiskowe, przez co można je spotkać w ekstremalnych warunkach. A dzięki obecności barwnika, jakim jest zielony chlorofil, przeprowadzają fotosyntezę [2].

Spirulina algi

Photo credit: PWRDF via Foter.com / CC BY

Wartość odżywcza

Z uwagi na szczególne właściwości odżywcze, gatunek Arthrospira może być zastosowany do wzbogacania codziennej diety. Według współczesnych analiz, białko stanowi od 55% do 70% suchej masy bakterii Arthrospira. Co istotne, zawiera ona wszystkie 8 aminokwasów egzogennych i 12 endogennych. Zawartość tłuszczów szacuje się na poziomie 2-12%. Ważnym składnikiem jest kwas g-linolenowy, będący prekursorem prostaglandyn. Węglowodany stanowią około 15-25% suchej masy. Sinice te są dobrym źródłem makro i mikroelementów (żelazo, wapń, fosfor, potas, miedź, cynk, selen). Z tego powodu są bardzo popularne jako preparat uzupełniający chociażby żelazo. Żelazo w Arthrospira jest dwukrotnie lepiej przyswajalne niż to pochodzące z warzyw [2]. Z innych biologicznie aktywnych substancji wyróżnia się karotenoidy. Ilość beta-karotenu to nawet 700-1700 mg/kg suchej masy. Arthrospira, jak wcześniej wspomniałam, jest dobrym źródłem antyoksydacyjnego chlorofilu, który pobudza perystaltykę jelit i reguluje wydzielanie kwasów żółciowych oraz łagodzi stany zapalne.

Spirulina proszek

Terapeutyczny potencjał

Preparaty zawierające ekstrakty z Arthrospira mają działanie immunomodulacyjne [3]. Ich regularne stosowanie stymuluje układ odpornościowy. Zaobserwowano wzrost aktywności komórek NK (odpowiedzialnych za cytotoksyczność wobec obcych komórek) oraz zwiększone wydzielanie IFN-g (czyli interferonu gamma, który jest czuły na obce patogeny). Arthrospira ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, głównie dzięki obecności beta-karotenu i chlorofilu, a także fikocyjaniny i związków fenolowych. Antynowotworowy wpływ wynika z jej przeciwutleniającego działania, stymulacji układu immunologicznego oraz regeneracji procesów naprawy DNA. Prawdopodobnie spirulina może wpływać na regulację poziomu glukozy we krwi [4]. Co więcej, stosowanie preparatów z nią może korzystnie oddziaływać na metabolizm (zwiększając aktywność lipazy lipoproteinowej) i regulację gospodarki lipidowej, zapobiegając hiperlipidemii [2, 4].

Wysokie zainteresowanie dietami alternatywnymi, jak i eliminacyjnymi, może przyczyniać się do deficytu niektórych składników odżywczych. Naturalne preparaty, takie jak spirulina czy chlorella, mogą być wtedy pomocne przy uzupełnianiu niedoborów substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej lecznicze właściwości przede wszystkim wspomagają nasz układ odpornościowy, a także na co dzień walczą z wolnymi rodnikami i regulują gospodarkę lipidową.

Przypisy:

  1. Miklaszewska M., Waleron M., Waleron K., Charakterystyka jadalnej cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Biotechnologia 3 (82), 2008
  2. Miklaszewska M., Waleron M., Waleron K., Biotechnologiczny potencjał cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Biotechnologia 3 (82), 2008
  3. Khan Z., Bhadouria P., Bisen P.S., Nutritional and therapeutic potencial of spirulina, Current Pharmaceutical Biotechnology vol. 6, 2005
  4. Fenert B., Zakrzycki P.K., Charkterystyka wybranych właściowiści leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologicznaa, XLVIII (2), 2015
Udostępnij:Share on Facebook10Share on Google+0Tweet about this on Twitter