Owoc granatu to bogactwo zdrowia i witalności. Jest jednym z tych produktów, które zawierają duże ilości pozytywnie działających roślinnych komponentów. Chociaż czasami mamy trudności z jego spożyciem, to warto się trochę pomęczyć, by doświadczyć jego cudownych właściwości.

Co granat ma w środku?

Owoc granatu

Photo credit: Kristie via Flickr.com

Owoc granatowca pojawia się w okresie jesiennym i ma charakterystyczną twardą skórkę. A w środku znajdziemy wiele soczystych nasion i słodki lepiący sok z nich. Owoce granatu w prawie 80% składają się z wody. W 100 g produktu znajdziemy 236 mg potasu, 10 mg witaminy C, 38 µg kwasu foliowego i 16 µg witaminy K.

Przeciwutleniające substancje
Owoce granatu

Granat zawiera dużą ilość antyutleniaczy, najwięcej z nich stanowią roślinne barwniki (flawonoidy) odpowiedzialne za kolor jego nasion – antocyjany. Mają one silnie działanie przeciwutleniające (walczą z wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia komórek). Antocyjany regulują też poziom cholesterolu i zmniejszają krzepliwość krwi. Warto pamiętać, że wysokie spożycie żywności bogatej w flawonoidy związane jest z niższym stężeniem zapalnych markerów we krwi. Antocyjanom przypisuje się też właściwości poprawiające wrażliwość tkanek na insulinę. Owoce granatu można też spożywać w celu usprawnienia pracy mózgu i funkcji wzroku. Granat bogaty jest w polifenole, m.in. kwas ealgowy. Związek ten ma zdolności do zapobiegania i spowalniania rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych, jak i również działanie przeciwzapalne (likwiduje wolne rodniki i inaktywuje kancerogeny). Kwas ealgowy wpływa ochronnie na DNA i ekspresję genów, potrafi też wiązać prokancerogenne metale. Inny aktywny związek w granacie to kwas punikowy, który silnie hamuje syntezę prostaglandyn (hormonów biorących udział w inicjacji stanu zapalanego), dzięki czemu przyczynia się do wzmocnienia antyzapalnych właściwości tego owocu.

Inne zastosowanie

Granat - właściwości

Photo credit: Dana Moos via Flickr.com

Sam owoc i olej z niego ma właściwości nawilżające i regenerujące. Potrafi też stymulować syntezę kolagenu. A dzięki obecności witaminy C i E ma duże znaczenie przy odnowie i wzmocnieniu skóry właściwej. Sok z granatu doskonale sprawdzi się u mężczyzn, ponieważ przeciwdziała impotencji. Ponadto, korzystnie działa na zdrowie prostaty. Szczególnie przydatny będzie w czasie kuracji antyrakowej, wspiera terapię obniżając poziom antygenów gruczołu krokowego.

Przepis: sałatka z granatem i fetą

Sałatka z fetą i granatem

Składniki:

  • mix sałat,
  • 1 granat,
  • 1/2 opakowania sera feta,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 mała cebula dymka,
  • 1 papryczka chilli,
  • Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki miodu, pozostały sok z granatu lub 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, sól.

Ziarenka granatu należy wyłuskać. Cebulę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, a papryczkę drobno posiekać. Mix sałat opłukać i dokładnie osuszyć. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i polać sosem. Można dodać cząstki pomarańczy i posypać garścią orzechów ziemnych. Prosto, szybko i smacznie!

Sok z granatowca należy uważnie wybierać: tylko stuprocentowy bezpośredni sok będzie miał wszystkie powyższe właściwości. Według naukowców to właśnie on znacznie przewyższa ilością przeciwutleniaczy zawartych w soku z żurawin czy nawet w zielonej herbacie.

Udostępnij:Share on Facebook5Share on Google+0Tweet about this on Twitter