Przekonanie, że kawa (czy kofeina) odwadnia nasz organizm jest bardzo popularne. Zachowanie homeostazy wodnej to jedna z zasadniczych funkcji organizmu. By zapewnić prawidłowe funkcjonowanie naszego ustroju zaleca się regularne przyjmowanie płynów w ciągu dnia – w zależności od aktywności fizycznej minimum 1,5 l. Sugeruje się, że do bilansu płynów nie wliczać napojów zawierających kofeinę, ponieważ mają działanie diuretyczne. Nawet mówi się o tym, by na każdą filiżankę kawy wypijać szklankę wody. Więc jak tak naprawdę jest z tą kawą, odwadnia czy nie?

Kofeina

Kofeina to alkaloid purynowy, który obecny jest m.in. w kawie, czarnej herbacie albo kakao. Naturalnie pobudza układ nerwowy: wpływa na czujność i pobudzenie, zdolność uczenia się, polepsza nastrój. Jest też silnym antyoksydantem. W dużych dawkach, u osób szczególnie wrażliwych, może powodować tachykardię, niepokój czy bezsenność. W zależności od „stażu” picia kawy efekt jej działania zmniejsza się, a następuje to na skutek adaptacji metabolizmu. Filiżanka kawy parzonej ma około 70-150 mg kofeiny. Jeśli konsumpcja kofeiny wynosi powyżej 500 mg, wtedy kawa faktycznie może odwadniać. Ale warto też zapamiętać, że regularne picie kawy zmniejsza efekt diuretyczny!!! W 2014 roku PLOS One opublikował badanie, które rozwiewa te wątpliwości. W badaniu uczestniczyło 50 mężczyzn, który przez 3 dni regularnie pili kawę, a kolejne 3 dni wodę. Sprawdzono, jak ten fakt wpływa na ich nawodnienie. Wyniki potwierdziły, że nie ma różnicy w nawodnieniu między fazami spożywania (umiarkowanego) kawy i wody.

KawaAntyoksydanty

Kawa jest jednym z dobrych źródeł antyoksydantów w naszej codziennej diecie. Zawiera kafesferol i kwas chlorogenowy, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Inny związek obecny w ziarnach kawy to trygonelina. Ma silne działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne, a także może pozytywnie wpływać na procesy zapamiętywania.

Co więcej oprócz (nie)zwykłego napoju z ziaren kawy, można wykorzystać ją np. do przygotowania deserów. Domowy jogurt kawowy to świetna alternatywa dla tych gotowych produktów ze sklepowych półek.

Przepis na domowy jogurt kawowy:

  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • 50 ml świeżo zaparzonej kawy (ostudzonej)
  • 1 łyżeczka miodu/ksylitolu/cukru brązowego
  • szczypta kakao/cynamonu

Po zaparzeniu kawę należy posłodzić i ostudzić. Później wystarczy połączyć jogurt z naparem, opcjonalnie z wierzchu posypać szczyptą kakao lub cynamonu. Na zdrowie i smacznego! 🙂

Udostępnij:Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on Twitter
  • Mateusz Rutkowski

    Uff… to wracam do mojej kawy 😉 BTW pierwszy!