Wiele osób wkracza na ścieżkę zdrowego stylu życia z powodów zdrowotnych – czy to problemy sercowo-naczyniowe, metaboliczne czy endokrynologiczne. Z uwagi na rosnącą popularność preparatów z morwy obniżających poziom cukru we krwi, przygotowałam wpis właśnie o niej.

Morwa biała

Morwa suszona

Morwa jest niewielkim drzewem, pochodzących przede wszystkim z Azji i Afryki. Możemy ją znaleźć również w Polsce. Owoce morwy przypominają kształtem jeżyny. W zależności od odmiany wyróżnia się morwę białą, czerwoną i czarną. Owoce są niskokaloryczne. Mają w sobie dużo flawonoidów i przeciwutleniaczy, w tym też resweratol. A ten obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wśród antyoksydantów warto wyróżnić luteinę, zeaksantynę i beta-karoten, które są niezwykle ważne dla zdrowia wzroku. Oprócz tego bogate są w potas, magnez, fosfor i błonnik. Wpływają przede wszystkim na poprawę perystaltyki jelit, chronią przed wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi. Liście morwy są źródłem witamin z grupy B. Wpływają pozytywnie na pracę mózgu, syntezę białek i czerwonych krwinek.

Morwa biała suszona

Udowodnione badaniami zdobywcy Nagrody Nobla Lelanda H. Hartwella, wyciąg z liści morwy ma zastosowanie w leczeniu cukrzycy. Zawarte w nim alkaloidy (m.in. moranolina) hamują aktywność enzymów rozkładających cukry (sacharozę i skrobię). Skoro zahamowany zostanie proces hydrolizy cukrów złożonych spowoduje to spadek wchłaniania monosacharydów. Skutkiem tego będzie brak zmiany poposiłkowego poziomu glukozy we krwi. Wyciągi z morwy wzmacniają również aktywność komórkowego transportera glukozy (GLU4) i stymulują uwalnianie adiponektyny. Hormon ten ma wpływ na wątrobową przemianę glukozy i wrażliwość tkanek na insulinę.

Morwa liście

W sklepach ze zdrową żywnością możemy znaleźć zarówno owoce suszonej morwy, jak i suszone liście morwy białej do parzenia. Napar z morwy białej może występować w połączeniu z łuską gryki, która również jest przydatna w leczeniu cukrzycy. Owoce morwy mają lekko mdły smak, dlatego warto łączyć je z bardziej wyrazistymi produktami. Mogą być dodatkiem do ciast, muesli, przygotowuje się z nich również soki czy dżemy. Jednym z przepisów wartych wypróbowania są proste razowe muffinki z owocami morwy i kawałkami czekolady.

Koniecznie przeczytaj też post o zamiennikach cukru 🙂

Udostępnij:Share on Facebook5Share on Google+0Tweet about this on Twitter