Rok szkolny tuż tuż… A ja przypominam sobie, jak moja mama codziennie wieczorem zadawała to samo pytanie: „Co chcesz jutro na drugie śniadanie?”. W odpowiedzi słyszała – „Tylko nie kanapki!” albo „Coś dobrego, przecież wiesz co lubię!”. Tak, to rozterka prawie każdej mamy. Szkolna kanapka to oklepane, ale szybkie drugie śniadanie. Oczywiście można ją urozmaicić, ale można też pójść w zupełnie inną stronę. Oto kilka pomysłów na przepyszne drugie śniadanie, które można przygotować zarówno dla dziecka, jak i dla siebie.

Bananowo-owsiane ciasteczka

Śniadanie - owsiane ciasteczka

Photo credit: Graeme Smith via Flickr.com

Dwa banany rozgniatamy na gładką masę, dodajemy pół łyżeczki cynamonu lub kakao oraz 70 g płatków owsianych. Mieszamy i formujemy ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 15 minut w 180°C. Aby urozmaicić przepis można dodać ulubione bakalie dziecka: orzechy, migdały, nasiona słonecznika czy żurawinę. Takie ciasteczka to doskonałe źródło energii, dzięki płatkom owsianym dostarczamy węglowodanów złożonych. A oprócz tego błonnika, witamin B1 i B6 oraz żelaza. Banany jako owoce zawierają naturalne cukry: glukozę i fruktozę (glukoza to paliwo do pracy mózgu!); ponadto potas i magnez, które wpływają na procesy uczenia się. Do tego sok owocowy lub warzywny i śniadanie do szkoły gotowe!

Naleśniki

Śniadanie - naleśniki

Photo credit: Rool Paap via Flickr.com

Naleśniki to świetna propozycja na drugie śniadanie. Tradycyjne naleśniki przygotujemy z mąki, jajek, mleka, odrobiny wody. Przy słodkiej wersji farszu do ciasta można dodać kakao. Wnętrze naleśników to nie tylko biały ser czy dżem. Można również przyrządzić świeży mus owocowy z malin, borówek czy truskawek – to wersja na słodko. Inne rozwiązanie to farsz warzywny; można wykorzystać ulubione warzywo dziecka (cukinię, dynię, brokuły, szpinak, pomidory). Same naleśniki dostarczą dziecku dawkę energetycznych węglowodanów, a dodane owoce lub warzywa będą stanowić doskonałe źródło witamin m.in. A, C, z grupy B oraz składników mineralnych (potasu, magnezu, cynku, fosforu). Podobnym pomysłem są również racuchy. Jabłka można zastąpić dowolnymi owocami (np. bananami, kiwi, brzoskwiniami). Do tego jogurt naturalny i drugie śniadanie skompletowane.

Kolorowe sałatki

Śniadanie - sałatka

Photo credit: gogatsby via Flickr.com

Jeśli chodzi o sałatki to na pewno każdy znajdzie coś, co lubi. Wystarczy sałata rzymska, lodowa czy masłowa, soczyste pomidory, świeże ogórki, rzodkiewka, kukurydza i brokuły czy awokado. Można dodać podsmażoną i pokrojoną w paski pierś z kurczaka lub tuńczyka czy jajko. W sałatce może znaleźć się też ryż, kasza czy makaron, te produkty podniosą kaloryczność posiłku i na długo dostarczą energii. Do tego proste przyprawy, takie jak bazylia, oregano, sól, pieprz i odrobina oliwy. Sałatki to niesamowite źródło różnorakich witamin i mikroelementów. A dodatek kurczaka czy ryby podniesie wartość odżywczą i wzbogaci sałatkę w pełnowartościowe białko.

Twarożek wiosenny

Śniadanie - twarożek

Photo credit: Tom Adam via Flickr.com

Bardzo prosty pomysł: ser biały wymieszany z jogurtem naturalnym z dodatkiem ulubionych przypraw i wzbogacony warzywami! Pomidorki koktajlowe, zielone ogórki, rzodkiewki i szczypiorek. Do twarożku pasuje też wędzony łosoś. W tym zestawie znajdziemy źródło białka (ser) oraz dawkę witamin i składników mineralnych. Możemy również dodać pełnoziarniste pieczywo jako źródło węglowodanów.

Kanapki każdego dnia znudziłyby się każdemu, a co dopiero dziecku. Śniadanie to jeden z ważniejszych posiłków, więc warto zainspirować się jednym z powyższych pomysłów. Wybierz coś dla siebie i każdego dnia ciesz się innym śniadaniem.

Udostępnij:Share on Facebook12Share on Google+0Tweet about this on Twitter