Probiotyki to żywe organizmy, bakterie z rodzaju Lactobacillus i drożdże Saccharomyces. Powszechnie wiadomo, że te małe stworzenia mają znaczący wpływ na zachowanie naszego zdrowia. Poprawiają florę bakteryjną przewodu pokarmowego, wzmacniają układ immunologiczny (np. po antybiotykoterapii), obniżają poziom cholesterolu i zwiększają wchłanianie niektórych witamin oraz minerałów. Gdzie można znaleźć probiotyki w domu, by czerpać z nich to, co najlepsze?

Fermentowane produkty mleczne

probiotyki - fermentowane produkty mleczne

Photo credit: lentina_x via flickr.com

Najpopularniejsze są naturalne jogurty, kefiry i maślanka, które kwalifikuje się jako żywność probiotyczną. Produkowane są na bazie mleka krowiego, poddanego fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy.

Jogurt to mleko fermentowane zawierające symbiotyczne kultury Lactobacillus bulgaricus Streptococcus thermophilus lub z rodzaju Bifidobacterium. Jest to najprostszy sposób na wprowadzenie probiotyków do diety. Ważne, aby na etykiecie szukać napisu “żywe kultury bakterii”.

Kefirem nazywamy mleko fermentowane bakteriami kefirowymi z rodzaju Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus i Acetobacter oraz drożdżami fermentującymi laktozę (Kluyveromyces marxianus) i niefermentującymi laktozy (Saccharomyces omnisporus, Saccharomyces cerevisae, Saccharomyces exigus).

Natomiast maślanka to fermentowany uboczny produkt, który powstaje w czasie wyrobu masła z mleka. Jest idealnym produktem ochładzającym i znakomitą podstawą do owocowych koktajli.

Mleczne napoje fermentowane mają wysoką wartość odżywczą i zdrowotną. Ich walory smakowe jak i konsystencja są bardzo cenione wśród konsumentów. Każdy z tych produktów można używać jak samodzielny napój, ale mogą stanowić doskonałą bazę do deserów z owocami czy koktajlów. Oprócz źródła bakterii probiotycznych, fermentowane produkty mleczne są źródłem białka, witamin z grupy B i cennych minerałów (wapń, fosfor, potas, magnez).

Kiszonki

proiotyki - kiszonki

Kiszenie warzyw to sposób do ich konserwacji, a dodatkowo dostarczają one szczepów probiotycznych bakterii kwasu mlekowego.

Kiszona kapusta, ogórki czy nasiona soi (np. miso czy tempeh) to jedne z najpopularniejszych kiszonek. Ale do kiszenia nadaje się też papryka, cebula, cukinia, marchewka, buraki czy seler. Podobnie jak przy fermentowanych napojach mlecznych, kiszonki są źródłem witamin z grupy B, ale także witamin A, C, EK. Dostarczają też wiele minerałów i naturalnych enzymów.

Korzystnym sposobem na dostarczenie probiotyków do naszej diety będzie wybór tego, co najbardziej lubimy. Postaraj się, by każdego dnia w Twoim menu znalazł się chociaż jeden produkt probiotyczny. Czy to będą kiszonki czy jogurt – wybierz to, co Ci najbardziej pasuje.

Udostępnij:Share on Facebook9Share on Google+0Tweet about this on Twitter